IBM Cognos Analytics: Miten valita sopiva visualisointi raporttiin, osa 3

IBM Cognos Analytics with Watson -raportointiympäristössä on käytettävissä monenlaisia kaavioita ja visualisointeja. Joskus voi olla hankalaa löytää juuri omalle datalle sopiva visualisointi runsaan valikoiman seasta. Tässä neliosaisessa blogisarjassa esitellään raportoinnissa käytettäviä visualisointityyppejä, jotka voidaan jaotella käyttötarpeiden mukaan. Blogisarjan avulla opit tuntemaan visualisointityyppejä paremmin ja pystyt valitsemaan datallesi sopivan visualisoinnin.

Kun aloitat visualisoinnin valitsemisen, pohdi mitä asioita haluat tuoda datastasi esille ja mitä käytettävä data oikeastaan edustaa. Haluatko esimerkiksi tutkia sitä, miten joku arvo on muuttunut ajan myötä, vai miten yhden osan suuruus vaikuttaa kokonaisuuteen. Kun käyttötarkoitus on selkeä, voit valita sopivan kaavion visualisointityypin sisältä.

Nämä visualisointityypit käymme blogisarjassa läpi:

 • Vertailu
 • Trendit
 • Osa-kokonaisuussuhde
 • Korrelaatio
 • Suhteet ja yhteydet
 • Kumulatiivinen muutos
 • Kartat

Olemme lisäksi koonneet kaikki visualisoinnit yhteen kattavaan ohjekirjaan, jonka voit avata alla olevasta linkistä. Ohjekirja sisältää käyttövinkkejä jokaiseen yksittäiseen visualisointiin.


Kolmannessa osassa tutustumme visualisointeihin, jotka soveltuvat osa-kokonaisuussuhteen tutkimiseen.

Näiden visualisointien tarkoituksena on esittää arvojen jakautumista jonkin kokonaisuuden sisällä. Jakautuminen voidaan esittää prosentteina tai absoluuttisina arvoina. Kun haluat tarkastella osa-kokonaisuussuhdetta, valitse jokin näistä visualisoinneista:

 • Marimekko
 • Pinotut kaaviot (palkki, pylväs ja alue)
 • Rakennekaavio
 • Rengas
 • Sädekaavio
 • Tavoitearvokaavio
 • Ympyrä

Kaupungin kunnossapitodatasta voidaan tehdä rengaskaavio, joka esittää huoltopyyntöjen määrän jakautumista pyynnön aiheen mukaan.

Marimekkokaaviolla voidaan tarkastella liikevaihtoa jälleenmyyjämaittain eri tuotelinjojen osalta. Akselit kuvaavat prosentuaalista jakautumista ja tarkempia lisätietoja on mahdollista tarkastella, kun kaavio suoritetaan HTML-muodossa.

Cognos Analytics raportointi, marimekkokaavio

Seuraavassa osassa käymme läpi visualisointeja, jotka soveltuvat korrelaatioiden, suhteiden, kumulatiivisen muutoksen, sekä karttojen tarkasteluun.