Matemaattinen optimointi suunnittelun tueksi

matemaattinen optimointi suunnittelun tueksi
Prosessien jatkuva optimointi ja sitä kautta kustannusten hallinta ja tuloksellisuus ovat tärkeä osa suunnittelun tehostamista. Matemaattisella optimoinnilla tarkoitetaan prosessia, joka vie optimoinnin paljon syvemmälle mitä ihminen pystyy normaalisti ajattelemaan ja tekemään suunnittelun yhteydessä. Matemaattinen optimointi tapahtuu nappia painamalla ja optimoidut luvut ovat saatavilla hetkessä. Alla on kuvattu esimerkkikohteita optimointia varten:
  • Logistiikkaoptimointi optimoi halutun logistiikkaprosessin, mikä minimoi esim. jakelukustannukset, jakeluun käytettävän ajan ja varaston saatavuuden sekä ottaa huomioon tehtaiden tuotantokapasiteetit ja tuotannon hetkelliset alasajot huollon ajaksi.
  • Hävikin hallinta nostaa esille hävikin kannalta kriittisimmät tuoteryhmät ja tuotteet sekä löytää hävikin syntymisen syyn. Analyysi tukee sekä oikeaa ostamista, että kaupan sisäisiä prosesseja. Tässä voidaan optimoida esim. ostetaanko raaka-ainetta liikaa varastoon, mikä on oikea hetki ostaa raaka-ainetta lisää, yms.
  • Työvuorojen optimointi onnistuu nopeasti yhdellä napin painalluksella, mikä esimiehellä normaalisti käsintehtynä olisi hidas rutiininomainen toimenpide. Optimoinnin rajoitteina voidaan käyttää esim. työntekijöiden osaamista, palkkaluokkia, lomat ja työntekijöiden omat toiveet vapaiden suhteen, yms. Tähän kun yhdistetään suunniteltujen työvuorojen vaatimukset osaamisen suhteen, niin valmis optimointi saadaan tehtyä työvuorojen tarpeet täyttäväksi.
IBM ILOG CPLEX Optimization Studio tarjoaa monipuolisen työkalun näiden asioiden optimointiin. Katso esimerkkidemo alla olevasta videosta. Matemaattinen optimointi CPLEX:llä saadaan integroitua suoraan IBM Cognos Planning Analyticsiin. Alla oleva IBM:n demo esittelee tuotantosuunnittelun optimoinnin.

Ota yhteyttä!

VILLE PESONEN
PLANNING SOLUTIONS

Tel. 040 733 2786

email ville.pesonen@soleno.fi

IBM PLANNING ANALYTICS

Kolmenkymmenen päivän kokeiluversion avulla saat käytännön kokemuksen IBM Planning Analytics -sovelluksesta.

LUE LISÄÄ KOKEILE ILMAISEKSI